Publicerad den Lämna en kommentar

Värk och Stelhet

Vassa Spikmattan kan bidra till att lindra värk och stelhet i rygg, nacke och axlar
Om man alltid eller för det mesta spänner en viss muskelregion, t.ex. under tungt kroppsarbete, arbete vid datorn, vid enformigt arbete eller vid allmän stress eller oro, kommer musklerna aldrig in i viloläget, eller så gör de det alldeles för sällan. Detta kan leda till smärta och kronisk värk. Under vila kan musklerna reparera och bygga upp skadade muskelfibrer.

Vassa Spikmatta och smärtlindring

En förklaringsmodell till smärtlindringen, är att spikmattans tryck mot ryggen aktiverar produktionen av de kroppsegna endorfinerna och ett hormon för välbefinnande. Endorfiner är en kroppsegen ”drog” som frigörs när man t.ex. tränar. Hormonet för välbefinnande är kroppens lugn-och-ro hormon. Då kroppen frigör dessa hormoner blir man avslappnad och man känner mindre smärta. Använd Vassa Spikmattan vid muskelvärk och stelhet. Under avslappning har kroppen större möjlighet att läka och återhämta sig. Smärta utgör ett av kroppens viktiga varningssystem. En signal om att någonting är fel. Ibland hinner vi inte lyssna på dessa signaler eller så har vi dålig möjlighet att ändra eller påverka det i livet som orsakar denna smärta. Då kan smärta övergå till kronisk värk. Har man ihållande smärta mer än tre månader anses man ha kronisk värk. Har du ofta ont? Du är tyvärr inte ensam. Enligt SCB (Statistiska Centralbyrån i Sverige) har över 63% av den vuxna befolkningen värk i nacke, axlar, rygg och leder.

Smärta och värk stressar din kropp

Smärta, psykisk, fysisk eller inflammatorisk stress ökar kroppens produktion av adrenalin, kortisol och noradrenalin – kroppens stresshormoner. En långvarig förhöjd nivå av kortisol (mer än 4 timmar) försämrar immunförsvaret, höjer blodtrycket och blodsockernivån i blodet, samt gör oss mer smärtkänsliga. Höga halter av kortisol påverkar också metabolismen, man får mer bukfett. Alla vet att man ofta går upp i vikt under stressperioder och ofta sätter det sig runt magen.

Den höjda halten av noradrenalin skapar muskelspänningar och ömmande muskler och leder. Kroppen är på högspänning. Dessutom sjunker hormonet för välbefinnande. När detta hormon minskar, höjs halterna av de skadliga stresshormonerna och du är inne i en ond cirkel. SMÄRTA-STRESS-SMÄRTA-STRESS.

Vassa Spikmattan kan hjälpa till att bryta denna onda cirkel genom att frigöra kroppens lugn-och-ro hormoner, vilket bidrar till att minska smärta och stress. Genom att använda spikmattan regelbundet kan du uppnå en bättre balans mellan dessa hormoner, vilket leder till en minskning av smärta, värk och stress i din kropp.

Att använda Vassa Spikmattan är ett enkelt och naturligt sätt att hjälpa kroppen att hantera och lindra smärta och stelhet. Genom att regelbundet använda spikmattan kan du förbättra din livskvalitet och uppleva en ökad känsla av välbefinnande och avslappning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *